Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten beloven 500 miljoen dollar hulp aan Jemen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten beloven voor 500 miljoen dollar hulp te bieden aan Jemen om het voedseltekort te verhelpen. De VN hebben herhaaldelijk ervoor gewaarschuwd dat Jemen te kampen heeft met een hongersnood. "De hulp zal 10 tot 12 miljoen Jemenieten ten goede komen", zei de Saoedische woordvoerder Abdullah al-Rabeeah op een persconferentie.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten vormen een soennitische coalitie die Jemen sinds december 2015 is beginnen bestoken met luchtaanvallen, gericht tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in dat land. De Houthi's hadden de hoofdstad Sanaa en andere delen van Jemen ingepalmd op het einde van 2014. De coalitie heeft zich bij de luchtaanvallen herhaaldelijk schuldig gemaakt aan het maken van slachtoffers bij de burgerbevolking.

De VN spreken met betrekking tot Jemen van de zwaarste humanitaire crisis van het ogenblik. In maart 2017 werden 6,8 miljoen Jemenieten met de hongerdood bedreigd, zo stellen humanitaire experts. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zegt dat het zijn voedseldistributie heeft verhoogd van 8 naar 14 miljoen mensen die in Jemen honger lijden.

Inmiddels woeden de gevechten in en rond de stad Hodeida voort. Regeringstroepen leveren er ondanks recente inspanningen om het conflict vreedzaam op te lossen, slag met de Houthi-rebellen.

Bron: Belga