Rode Duivels – Volgend jaar geen Final Four voor Rode Duivels

Rode Duivels - Volgend jaar geen Final Four voor Rode Duivels
Rode Duivels - Volgend jaar geen Final Four voor Rode Duivels

Niemand hield het nog voor mogelijk, maar door een zware 5-2 nederlaag in Zwitserland op de slotspeeldag in groep 2 van de A-divisie grepen de Rode Duivels zondagavond in extremis nog naast kwalificatie voor de Final Four van de eerste editie van de UEFA Nations League. Aan dat minitoernooi nemen begin juni de vier groepswinnaars uit de A-divisie het tegen mekaar op. In twee halve finales wordt er eerst gespeeld voor een finaleticket, de winnaar daarvan mag voor de eerste keer de Nations League op het palmares schrijven. Naast Zwitserland zijn ook Portugal en Engeland al zeker van deelname, enkel in groep 1 staat er nog iets op het spel. Als Nederland maandagavond op bezoek bij het reeds uitgeschakelde Duitsland minstens een punt pakt, snoepen ze de groepswinst nog van wereldkampioen Frankrijk af.
De loting voor de Final Four wordt op 3 december in de Ierse hoofdstad Dublin gehouden, enkele dagen na de loting voor de kwalificaties van het EK 2020. De winnaar van de Nations League is immers niet rechtstreeks geplaatst voor dat toernooi en moet net zoals de andere landen een kwalificatiecampagne doorlopen.
Winst in de Nations League levert op de eerste plaats prestige op. Het toernooi staat nog niet op dezelfde hoogte als een EK of WK, maar staat toch mooi op een erelijst. Daarnaast is er het financiële aspect: winst levert liefst 10,5 miljoen euro op. Ter vergelijking, na de historische derde plaats op het WK keerde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) met 20,7 miljoen euro op de rekening terug uit Rusland, na aftrek van kosten en premies schoot daar minder dan de helft van over. De Nations League is dus ook een lucratieve bezigheid.

Bron: Belga