Rode Duivels – “Strafschopfase was sleutelmoment in wedstrijd”

Rode Duivels -
Rode Duivels - "Strafschopfase was sleutelmoment in wedstrijd"

Na zeventien minuten stonden de Rode Duivels zondagavond in de Swissporarena met 0-2 voor tegen Zwitserland en leek de kwalificatie voor de Final Four bijna binnen. Vijf tegentreffers later was de grootste blamage in jaren een feit. “Het is niet makkelijk om hier antwoorden op te vinden. Waar ik zeker van ben, is dat de strafschopfase een sleutelmoment in de wedstrijd was. Nadien verloren we de controle over de wedstrijd en verdedigden we niet goed. Elke tegenaanval van de Zwitsers was gevaarlijk. We hadden onze emotie niet onder controle”, bekende Roberto Martinez na de wedstrijd in de Swissporarena.
Het tactische plan van Martinez – met afwisselend Dries Mertens en Thorgan Hazard als diepe spits – leek in de beginfase te kloppen: Zwitserland was nergens en aanvallend zorgden de Belgen voor een overrompeling voor het doel van de tegenstander. “We dachten dat we het in het wedstrijdbegin moeilijk zouden hebben, maar het tegenovergestelde was waar. We begonnen goed aan de wedstrijd, liepen 0-2 uit en hadden controle. Op dat moment heeft Zwitserland niets meer te verliezen en hadden ze nog zeventig minuten om ballen naar voren te pompen. Dan kwam er dat kantelmoment en vergaten we de basisprincipes om de wedstrijd te controleren. Daarnaast waren we te laks en zo kon Zwitserland zelfs een keer scoren op een tegenaanval na een hoekschop van ons. Arrogantie? Zo zou ik dat niet noemen. We waren achterin gewoon niet goed genoeg en op dit niveau is er geen ruimte voor fouten. We wilden echt winnen en die Final Four spelen.”
Na de gemiste kwalificatie is de teleurstelling enorm. Voor de Duivels resten er volgend jaar enkel de kwalificatiewedstrijden voor het EK, dat in 2020 gespeeld wordt. “Ik ben vooral teleurgesteld omdat we het zelf weggegooid hebben. Als je verliest omdat de tegenstander sterker is, kan je dat makkelijker aanvaarden. De groep ziet af momenteel, maar we moeten proberen hier sterker uit te komen, begrijpen wat er gebeurd is om het in de toekomst te vermijden. Een stap terug zou ik het niet noemen, eerder een momentopname. Deze groep neemt zijn verantwoordelijkheden op en wil echt iets bereiken. Over de ingesteldheid moeten we ons dus geen zorgen maken.”

Bron: Belga