Michel tekent VN-akkoord

Michel tekent VN-akkoord

Premier Charles Michel blijft het VN-Migratiepact voluit steunen. Dat bericht De Standaard vandaag. “De premier stelt zich onbuigzaam op.” Bronnen binnen de regering klinken formeel, schrijft De Standaard. Michel beschouwt het Migratiepact van de Verenigde Naties als een goede tekst en vindt dat internationale ver­dragen gerespecteerd moeten worden. Daarom blijft België het akkoord onverminderd steunen, wat ook de mening van de N-VA mag zijn. Naar verluidt maakte de premier zijn standpunt erg duidelijk aan zijn coalitiepartners.

Michel wil het diplomatieke proces en de uitkomst van de onderhandelingen respecteren. De eerste minister vertelde eind september tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat België de tekst tekent. Hij komt daar niet ­op terug. De premier wil expliciet tegenspreken dat hij zijn mening onder druk van de FPÖ – de extreemrechtse coalitiepartner die de Oosten­rijkse kanselier Sebastian Kurz tot een ommezwaai dwong – bijstelt.

De premier koestert plannen om zelf naar Marrakech af te zakken, waar de tekst wordt bekrachtigd. Daarmee legt hij critici het zwijgen op die vinden dat hij naar de pijpen van de N-VA danst. “Theo Fran­cken? De staatssecretaris voor Asiel mag mee. Hij kan de valiezen van Michel dragen”, zegt een hoge regeringsbron.

bron: Belga