Macron windt zich lichtjes op in UCL-aula

Macron windt zich lichtjes op in UCL-aula

De Franse president Emmanuel Macron blijft bij zijn standpunt over de accijnzen op diesel. De accijnzen moeten omhoog om de milieuvervuiling aan te pakken, ook nu honderden Fransen op straat komen uit protest tegen die maatregel. “Als je niet snel genoeg vooruitgaat met klimaatmaatregelen, zit je in de zak van de lobbyisten, en als je dan wel strijdt voor verandering, dan krijgt je kritiek van diezelfde groep”, wond de president zich lichtjes op tijdens een debat met studenten aan de UCL. In heel Frankrijk protesteren al dagen tienduizenden mensen in gele fluovestjes tegen de geplande verhoging van de accijnzen op diesel. De prijs van de brandstof is het afgelopen jaar sterk gestegen, onder meer door de hogere marktprijs maar ook door de hogere heffingen van de Franse regering, die daarmee hoopt de klimaatverandering aan te pakken.

De Franse president Emmanuel Macron was samen met premier Michel te gast aan de Université Catholique de Louvain, voor een debat met de studenten. Daar kreeg hij ook vragen over het protest van de ‘gilets jaunes’ in eigen land, onder meer van een student die hem voor de voeten wierp te veel naar de pijpen van de olielobby te dansen.

“Dat ik beïnvloed word door lobbyisten, is manifest onjuist. Wie dat zegt, liegt”, was Macron duidelijk. “De dingen gaan nu eenmaal niet vanzelf, en als president moet je je verantwoordelijkheid nemen. Als ik niet snel genoeg ga met hervormingen, dan zit ik in de zak van de lobbyisten. Als je dan strijdt voor verandering, dan krijg je kritiek van diezelfde groep”, wond hij zich lichtjes op.

Hij benadrukte dat hij de lijn van de regering aanhoudt. “We moeten mensen begeleiden om de mentaliteit te veranderen. Ik geloof in dat nieuwe model, maar dat zal voor niemand makkelijk zijn.”

bron: Belga