Macron en Michel pleiten opnieuw voor een “Europa met verschillende snelheden”

Macron en Michel pleiten opnieuw voor een "Europa met verschillende snelheden"

De Franse president Emmanuel Macron en premier Charles Michel hebben tijdens een debat met studenten aan de UCLouvain opnieuw gepleit voor een “Europa met verschillende snelheden”. “We hebben een radicale nieuwe manier van werken nodig in Europa: wie tegen iets is, neemt niet deel aan het project, maar blokkeert ook niet de anderen”, zei Macron. Premier Charles Michel en de Franse president Emmanuel Macron trokken vanmorgen richting Louvain-La-Neuve om er in debat te gaan met de studenten. Die leken vooral geïnteresseerd in de Europese standpunten van Macron en Michel. Beide staken daarop opnieuw een pleidooi af voor een “Europa met verschillende snelheden”, waarbij een aantal lidstaten dus verdergaan met de Europese integratie dan anderen.

“We hebben een radicale nieuwe manier van werken nodig in Europa”, zei Macron. “Wie tegen iets is, neemt niet deel aan het project, maar blokkeert ook niet de anderen.” De Franse president refereerde onder meer aan klimaatinspanningen, maar ook aan het migratievraagstuk.

Premier Michel spoorde de studenten – en tegelijkertijd alle Europeanen – aan om “zich het Europese project opnieuw eigen te maken”. “Burgers hebben die verantwoordelijkheid”, vindt de premier. “Europa zit nu opnieuw op een kruispunt: politici moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen, de waarheid vertellen en zeggen: ‘we hebben nood aan een nieuw elan'”, klonk het. “Ik heb de rationele overtuiging dat Europa veiligheid en stabiliteit brengt en alle Europese burgers beschermt.”

bron: Belga