Israël ondertekent VN-migratiepact niet

Israël zal het Migratiepact van de Verenigde Naties niet ondertekenen. Dat heeft de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu gezegd. “Wij zijn vastbesloten om onze grenzen tegen illegale immigranten te beschermen. Dat hebben we altijd al gedaan en dat zullen we ook verder doen.” Eerder hadden de Verenigde Staten, Oostenrijk, Hongarije, Australië, Tsjechië, Bulgarije en Estland al geweigerd om het VN-pact te ondertekenen. Ook Polen liet intussen weten het pact niet te ondersteunen.

Het VN-pact met voor het eerst richtlijnen van hoe met migranten moet worden omgegaan, moet normaal op een topconferentie op 10 en 11 december worden ondertekend in het Marokkaanse Marrakesh. Het totale aantal migranten over de hele wereld wordt becijferd op 258 miljoen, ofwel 3,4 procent van de wereldbevolking.

Volgens de Israëlische autoriteiten verblijven er momenteel zo’n 40.000 Afrikaanse migranten illegaal in Israël. Ze zijn vooral afkomstig uit Eritrea en Soedan en ze zijn vooral na 2007 aangekomen vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn. De grens die daar vroeger nog poreus was, is intussen hermetisch afgesloten, onder meer met een elektronische barrière.

Bron: Belga