Drie mannen opgepakt die in Melbourne aanslag planden

In Australië zijn drie mannen opgepakt die een terroristische aanslag zouden hebben gepland in Melbourne. Twee weken geleden nog kwam bij een aanslag in de stad één persoon om het leven en raakten twee anderen gewond. “Indien we niet snel hadden opgetreden om deze aanslag te vermijden, hadden de gevolgen vreselijk kunnen zijn”, aldus woordvoerder van de federale politie Ian McCarthy. Hij voegde toe dat de verdachten geprobeerd hadden om semiautomatische wapens te kopen om de aanslag uit te voeren.

De autoriteiten vreesden dat de mannen het gemunt hadden op de feestelijkheden rond Kerstmis in de stad, en gingen over tot actie. “Ze hadden een logeerplek met uitzicht op een openbare plaats waar grote hoeveelheden mensen komen, waardoor ze een maximumaantal mensen konden doden”, klinkt het nog bij de politie.

De drie Australiërs van Turkse origine, onder wie twee broers, werden afgelopen nacht opgepakt. Ze zijn volgens de politie “zeker geïnspireerd door IS”, maar hebben geen formele band met de terreurgroep. Ze mannen van 21, 26 en 30 jaar zullen in de loop van de dag in verdenking worden gesteld en riskeren een levenslange celstraf.

Er loopt al een onderzoek tegen de drie sinds maart. Volgens de politie hadden ze “extra motivatie getoond” sinds de mesaanval in Melbourne op 9 november. Toen doodde een man van Somalische origine een persoon en verwondde hij er twee anderen, vooraleer door de politie neergeschoten te worden. De aanslag werd door IS opgeëist.

Bron: Belga