“Dit is delicaat, maar heb veel vertrouwen in Jinnih”

Dit is delicaat, maar heb veel vertrouwen in Jinnih

Sp.a-voorzitter John Crombez staat achter de keuze van zijn Antwerpse partijbestuur om formele coalitieonderhandelingen aan te knopen met de N-VA van burgemeester Bart De Wever en met Open Vld. “Dit is delicaat en aan deze keuze zijn bepaalde risico’s verbonden, maar dit is ook een keuze die bijzonder veel moed vergt. Ik heb veel vertrouwen in (lijsttrekker) Jinnih (Beels)”, zegt Crombez aan het persagentschap Belga. Volgens Crombez is de keuze om een coalitie te proberen smeden met N-VA en Open Vld geen strategische overweging, maar een keuze voor verandering. “Ofwel blijf je zeggen dat het allemaal niet goed is, ofwel ga je het gesprek aan om op cruciale punten voor verandering te zorgen. Maar natuurlijk: als het niet gaat, dan gaat het niet.”

Dat sp.a en met name N-VA de afgelopen jaren niet altijd even vriendelijk voor elkaar waren, betekent voor Crombez niet dat samenwerking a priori uitgesloten is. “Als dat je uitgangspunt zou zijn, zou je nooit akkoorden maken.”

Crombez geeft wel toe dat onderhandelingen met de N-VA “delicaat” zijn. “Dit is ook lastig voor een aantal mensen buiten Antwerpen. Maar er zijn in Vlaanderen, in de steden een aantal dingen aan het gebeuren waar we het fundamenteel mee oneens zijn. Ik heb genoeg vertrouwen in de mensen in Antwerpen.”

Dat er bij Beels ogenschijnlijk maar weinig enthousiasme te bespeuren valt over de onderhandelingen, is volgens Crombez niet verwonderlijk. “Je kunt maar enthousiast zijn als er resultaten zijn. De keiharde gesprekken over wat moet veranderen, moeten nog allemaal van start gaan.”

Crombez denkt overigens niet dat de “progressieve samenwerking” met Groen nu overboord zal worden gegooid. Het is niet omdat sp.a in Antwerpen in de meerderheid zou stappen en Groen naar de oppositiebanken verwezen wordt, dat samenwerking op andere niveaus en in andere steden en gemeenten niet meer mogelijk zou zijn, aldus de sp.a-voorzitter.

bron: Belga