Alkaline water is de nieuwste trend in waterland

Alkalinewater is de nieuwste trend in waterland
Foto Unsplash

Als Beyoncé ergens fan van is, wordt het gegarandeerd een trend. Zo ook met alkalinewater. In Amerika is het goedje niet meer weg te denken uit hippe sapjesbars en yogastudio’s. Maar wat is het juist?

pH-waarde

Het belangrijkste kenmerk van alkaline water is de aangepaste pH-waarde. Die wordt aangeduid op een schaal van 1 tot en met 14: 7 is pH-neutraal, alles eronder is zuur, alles erboven is basisch. Dat klinkt heel vaag, dus bij deze een aantal voorbeelden. Kraantjeswater is vaak licht basisch, koffie eerder zuur. Alkaline water is dus water dat meer basisch wordt gemaakt en een pH-waarde van 8 tot 10 behaalt. Dat gebeurt door middel van een elektrische of minerale procedure.

Is alkalinewater goed voor je?

Dat is helemaal niet bewezen. Volgens aanhangers zou het basische water een compensatie zijn voor alle zure voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren, van koffie tot vis. Wetenschappers daarentegen staan zeer sceptisch tegenover het goedje. Joe Schwarcz, onderzoeker aan de McGill University in Montreal, noemt het zelfs “pure nonsens”. Massaal inslaan is voorlopig dus in elk geval niet nodig.