Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk ondertekenen Grensleie-verdrag

Vlaanderen

Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk hebben een verdrag ondertekend waardoor de Grensleie kan worden aangepast voor grote binnenvaart en waardoor een belangrijke schakel in de Seine-Scheldeverbinding wordt gerealiseerd. Dat meldt Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die deelnam aan een politiek overleg tijdens het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron. De as van de oude Grensleie vormt de grillige staatsgrens tussen Frankrijk en ons land. Tussen Deulemonde en Menen is ze ook een schakel in het traject van de internationale binnenvaartverbinding Seine-Schelde.

Het verdrag moet mee het pad effenen voor een moderne waterwegverbinding op groot gabarit tussen het Seine- en het Scheldebekken en de Noordzeehavens. “In concreto betekent dit dat deze verbinding geschikt wordt gemaakt voor vervoer van scheepsladingen tot 4.500 ton en duwkonvooien of schepen waarin vrachtcontainers tot drie hoog gestapeld zijn”, legt minister-president Bourgeois uit.

Voor de uitbouw van de Seine-Scheldeverbinding plant Vlaanderen 341 miljoen euro aan werken en studies voor de periode 2014-2020. Daarin is 141 miljoen euro Europese subsidies voorzien. Centraal in het project staat het nieuwe kanaal Seine Nord Europe in Frankrijk. Dat wordt 106 kilometer lang en zal de verbinding vormen tussen de Oise in Compiègne en het kanaal Duinkerke-Valenciennes in de buurt van Cambrai. De Franse president Macron benadrukte maandag het belang van het project, waarvoor premier Michel zijn steun uitsprak.

bron: Belga