Sébastien Delferière herneemt werk bij de Voetbalbond

Scheidsrechter Sébastien Delferière heeft vandaag een deel van zijn werk voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hernomen. Dat heeft zijn advocaat, Didier de Quevy, gezegd. Delferière werd vorige maand in beschuldiging gesteld in het kader van een grootschalig gerechtelijk onderzoek naar fraude, corruptie en criminele bendevorming in het Belgische voetbalmilieu. De referee geniet nog van het vermoeden van onschuld, maar is in staat van beschuldiging gesteld wegens deelname aan een misdaadorganisatie, het witwassen van geld en privécorruptie. Hij blijft, wat zijn activiteiten op het voetbalveld betreft, geschorst. Voordat op 10 oktober het voetbalschandaal uitbrak, gold Delferière als de nummer één van het Belgische scheidsrechterskorps. Binnen de voetbalbond is hij niet alleen als scheidsrechter, maar ook als administratief bediende actief.

De rechter die hem in beschuldiging heeft gesteld, zonder hem te detineren, oordeelde dat Delferière, onder andere voorwaarden, niet in contact mag komen met andere scheidsrechters. Vandaar dat de ref vandaag, na overleg met de voetbalbond, weer bij de KBVB aan de slag is gegaan met thuiswerk.

Advocaat De Quevy benadrukte vandaag opnieuw dat de beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt in essentie gebaseerd zijn op diens vriendschapsbanden met makelaar Dejan Veljkovic en “een rode kaart die hij niet gaf aan (toenmalig Anderlechtspeler) Sofiane Hanni, zes maanden voordat de wedstrijden plaatsvonden die de kern van het schandaal uitmaken”.

Delferière besloot Hanni geen rode kaart te geven tijdens de ‘clasico’ tussen Anderlecht en Standard, eind januari 2018 op Sclessin. Hanni verkocht tijdens die wedstrijd Standardspeler Collins Fai een elleboogstoot. De reviewcommissie besloot de actie van de speler opnieuw onder de loep te nemen, maar Delferière bleef ook, na de beelden te hebben (her)bekeken, bij zijn besluit: de actie was geen sanctie waard.

bron: Belga