Regeringscrisis Israël: minister van Onderwijs blijft

Regeringscrisis Israël: minister van Onderwijs blijft
Regeringscrisis Israël: minister van Onderwijs blijft

Naftali Bennett, de Israëlische minister van Onderwijs en leider van de kolonistenpartij, heeft vandaag aangegeven dat hij in de regering van premier Benjamin Netanyahu blijft zetelen. Hij blaast de coalitie dus niet op. Daarmee lijken vervroegde verkiezingen minder waarschijnlijk. Er waren al enkele dagen geruchten over vervroegde verkiezingen in Israël. Aanleiding tot de crisis was het ontslag van Avigdor Lieberman als Israëlisch minister van Defensie. Hij reageerde daarmee op een staakt-het-vuren met de radicaal-islamitische Hamas op de Gazastrook, waarmee de ultrarechtse politicus zich niet kon verzoenen.

Netanyahu nam vrijdag de portefeuille van Defensie over van Lieberman, terwijl Bennett had gedreigd met het afschieten van de rechtse coalitieregering als hij de portefeuille van Landsverdediging niet zou krijgen.

Hij uitte heel wat kritiek op Netanyahu. Vandaag zei de minister echter dat hij de belofte van Netanyahu gisteren op televisie had gehoord en van koers zou veranderen. “Als de eerste minister het meent met zijn intenties, en ik wil geloven wat hij gisterenavond heeft gezegd, zetten we onze politieke eisen voor het ogenblik opzij en zullen we jullie helpen met de immense missie om Israël opnieuw te laten winnen”, zei de minister.

Bron: Belga