Raids in Turkije na aanhoudingsbevel jegens 89 personen die gelinkt werden aan coup

Raids in Turkije na aanhoudingsbevel jegens 89 personen die gelinkt werden aan coup
Raids in Turkije na aanhoudingsbevel jegens 89 personen die gelinkt werden aan coup

De Turkse autoriteiten hielden in meer dan 25 provincies en de hoofdstad Ankara een zoekactie naar 89 personen nadat het gerecht hun aanhouding had bevolen wegens vermeende betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep twee jaar geleden. Volgens het staatsagentschap Anadolu ging het alleen al in de noordwestelijke provincie Tekirdag om 50 soldaten. Op 15 juli 2016 pleegde een deel van het leger een mislukte staatsgreep die aan meer dan 200 mensen het leven kostte. De autoriteiten geloven dat de beweging van de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen achter de coup zat. De noodtoestand die vijf dagen na de mislukte staatsgreep werd afgekondigd, duurde uiteindelijk twee jaar.

Sinds de couppoging treedt de Turkse regering hard op tegen veronderstelde vijanden van de staat en “terroristen”, onder wie academici, journalisten en mensenrechtenactivisten, van wie wordt vermoed dat ze banden hebben met Gülen en diens beweging.

Bij de recente raids werden in de provincie Eskisehir zeven personen van de luchtmacht opgepakt, van wie zes in actieve dienst. In de hoofdstad Ankara werd gezocht naar 32 voormalige medewerkers van het ministerie van Gezondheid. Achttien van hen werden opgepakt, aldus Anadolu.

Sinds de mislukte staatsgreep viseerde het Turkse gerecht al meer dan 15.000 manschappen van het leger, onder wie 150 generaals en admiraals, zo liet minister van Defensie Hulusi Akar op 1 november nog aan het parlement weten.

Bron: Belga