Nog 491 geïnterneerden in gevangenissen

Nog 491 geïnterneerden in gevangenissen

Op dit moment verblijven nog 491 geïnterneerden in gevangenissen in ons land. Dat weet VTM Nieuws en wordt bevestigd door het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België al verschillende keren op de vingers getikt omdat honderden geïnterneerden jarenlang in de gevangenis verblijven, waar ze eigenlijk niet de gepaste psychiatrische begeleiding kunnen krijgen. Europa wilde daarom dat alle geïnterneerden nog tegen eind dit jaar een plaats krijgen in een aangepaste instelling.

Intussen verblijven 491 geïnterneerden nog in de gevangenis, bericht VTM Nieuws. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt die cijfers, maar benadrukt dat er in 2016 een masterplan is goedgekeurd waarin er nog extra plaatsen bijkomen, en dat er ook in de gevangenissen zorgequipes aanwezig zijn voor geïnterneerden.

De woordvoerder van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt dat de vorige en huidige regering “een serieuze inhaalbeweging hebben ingezet, van meer dan 1.000 aan het begin van de legislatuur tot 491 vandaag”, maar noemt het wel “ongepast om ons hiervoor op de borst te kloppen”. “We doen wat we moeten doen”.

De regering heeft volgens het kabinet-De Block bijna 600 extra plaatsen voor geïnterneerde patiënten gecreëerd, terwijl er in het Masterplan Internering nog eens 900 op komst zijn. “Qua capaciteit zitten we daarmee goed, maar extra plaatsen alleen lossen het probleem niet op. Je hebt ook extra zorgaanbod nodig om deze patiënten zorg te kunnen aanbieden die is aangepast aan hun noden. Dat kost tijd, maar loopt steeds beter”, klinkt het.

Of alle geïnterneerden tegen eind dit jaar buiten de gevangenis opgevangen zullen worden, lijkt twijfelachtig. Maar “we blijven doorwerken tot we elke geïnterneerde patiënt in ons land de zorg kunnen aanbieden die hij of zij verdient, buiten de gevangenis”, aldus het kabinet-De Block. Eerder dit jaar pleitte de minister al voor realisme in het dossier.

bron: Belga