Nieuwe onderhandelingen tussen Iran, Rusland en Turkije op 28 en 29 november

Nieuwe onderhandelingen tussen Iran
Nieuwe onderhandelingen tussen Iran

Afgevaardigden van Iran, Rusland en Turkije zullen op 28 en 29 november naar Astana trekken om de situatie in Idlib, in het noordwesten van Syrië, te bespreken. Dat melden de Kazachse autoriteiten vandaag. “De deelnemers zullen de situatie in Syrië bespreken en in het bijzonder in Idlib. Ook de voorwaarden voor de terugkeer van de vluchtelingen en ontheemden en het herstel van het land zullen aan bod komen”, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken Kaïrat Abdrakhmanov aan het Kazachse persagentschap Interfax-Kazakhstan.

Via het zogenoemde Astana-proces voeren Iran, Rusland en Turkije gesprekken die tot een politieke oplossing van de oorlog in Syrië moeten leiden. Het overleg zonder Washington kwam tot stand nadat Turkije – dat de oppositie tegen president Bashar al-Assad steunt – in 2016 dichter bij Rusland ging aanleunen. Er is nog steeds geen oplossing gevonden voor de oorlog die sinds maart 2011 meer dan 350.000 levens heeft geëist.

Tijdens een vorige ontmoeting op 17 september kwamen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan overeen een gedemilitariseerde zone in te voeren in Idlib. Dat moest een groot offensief van het regime voorkomen in de regio. Het akkoord trad midden oktober in werking, maar op het terrein werd het niet gerespecteerd en er vonden regelmatig schermutselingen plaats tussen de strijdkrachten van Assad en rebellen en jihadisten.

Het Astana-proces illustreert de onvermijdelijke rol van Moskou. Dankzij de Russische militaire interventie in september 2015 slaagde het regime van Assad erin om de situatie te keren en overwinningen binnen te halen.

Bron: Belga