Midterms – Republikein blijft ook na handmatige hertelling in Florida op koers voor senaatszitje

Midterms - Republikein blijft ook na handmatige hertelling in Florida op koers voor senaatszitje
Midterms - Republikein blijft ook na handmatige hertelling in Florida op koers voor senaatszitje

De kans wordt nu wel heel groot dat Rick Scott, de Republikeinse huidige gouverneur van Florida, voor de staat in de Senaat zal mogen zetelen. Ook na een handmatige hertelling van stemmen behoudt Scott een voorsprong op Democraat en huidig senator Bill Nelson, al bedraagt die maar 10.033 stemmen op een totaal van zowat 8,2 miljoen stemmen die werden uitgebracht. Net voordat de nieuwe resultaten werden bekendgemaakt, kondigde het team van Nelson aan dat er zondag nog een persconferentie komt van de Democraat, zonder te preciseren waarover.
Eerder was er al een machinale hertelling, waarna Scott een voorsprong had van 12.600 stemmen. De hertellingen waren nodig omdat het verschil tussen beide kandidaten minder dan 0,25 procent bedroeg.
Als de winst van Scott bevestigd wordt, komen de Republikeinen op 52 van de 100 zitjes in de Senaat. Dat is één zetel winst. Voorlopig, want in Mississippi komt het eind november nog tot een herstemming.
In “swing state” Florida zijn de verkiezingen wel vaker erg spannend. Zo was er ook in de gouverneursrace een machinale hertelling. Die duidde de Republikein Ron DeSantis aan als winnaar. En in 2000 moesten in de staat de stemmen herteld worden voor de presidentsverkiezingen. Uiteindelijk won de Republikein George W. Bush er van de Democraat Al Gore met slechts 537 stemmen voorsprong, nadat Bush naar het Hooggerechtshof was gestapt tegen de hertelling.

Bron: Belga