Mathias De Clercq even op de stoel van burgemeester Termont

Mathias De Clercq even op de stoel van burgemeester Termont

In de Gentse gemeenteraad neemt eerste schepen Mathias De Clercq (Open VLD) vanavond plaats op de stoel van burgemeester Daniël Termont (sp.a), een post die de Open Vld-lijsttrekker voor de komende zes jaar ook ambieert. Termont laat zich verontschuldigen omdat hij naar aanleiding van het staatsbezoek van de Franse president Macron op het koninklijk paleis wordt verwacht. De Gentse gemeenteraad ging met vertraging van start, nadat de Franse president Emmanuel Macron en de koning een economische rondetafel hadden bijgewoond in het Gentse stadhuis. Na het vertrek van de delegatie stond in Gent nog een gemeenteraad geagendeerd. En dat enkele uren nadat het kartel sp.a/Groen een formateursnota had overhandigd aan De Clercq. Daarin dringen ze onder meer aan op een breuk met CD&V, die tot voor kort deelnam aan de onderhandelingen voor een bestuursmeerderheid.

Lijsttrekker Mathias De Clercq heeft de CD&V in principe niet nodig voor een verderzetting van het paars-groene bestuur. Maar hij klikte zich na de verkiezingen vast aan de christendemocraten van lijsttrekker Mieke Van Hecke. Na enkele weken schortte het progressief kartel de onderhandelingen op, waarna Groen-kopman Filip Watteeuw, die ook burgemeester wil worden, het voortouw nam.

De Clercq moet nog antwoorden op de formateursnota, maar legt maandagavond alvast geen verklaringen meer af over de coalitievorming.

bron: Belga