Houthi-rebellen in Jemen staken gevechten: bereid tot wapenstilstand

De Houthi-rebellen in Jemen staken naar eigen zeggen hun raket- en droneaanvallen in de verwoestende burgerloorlog en willen een wapenstilstand. Als de militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bereid is tot een wapenstilstand, dan zijn de opstandelingen dat ook, zegt Mohammed al-Houthi, de aanvoerder van het revolutionaire comité van de rebellen, zondagnacht via Twitter.
De opschorting van de aanvallen zijn een teken van goede wil, klinkt het. Ze kunnen volgens Al-Huthi geen voorwendsel zijn om geen vredesgeprekken te voeren en de “belegering” van Jemen voort te zetten.
In Jemen strijdt de regering in ballingschap van de internationaal erkende president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi tegen door Iran ondersteunde Houthi-rebellen, die grote delen van het noorden onder controle hebben, waaronder hoofdstad Sanaa. Sinds 2015 staat Saoedi-Arabië aan het hoofd van een coalitie van Arabische staten teegn de militie. Bij bombardementen kwamen al duizenden burgers om het leven. De opstandelingen vallen buurland Saoedi-Arabië geregeld aan met raketten.
De Verenigde Naties beschouwen het conflict als de zwaarste humanitaire crisis van deze tijd.

bron: Belga