Gentse formatienota wordt vandaag overhandigd

Gentse formatienota wordt vandaag overhandigd

De formateursnota van Gents Groen-kopman Filip Watteeuw wordt vandaag overhandigd. Dat geven verschillende bronnen bij het kartel Sp.a/Groen aan. Die twee partijen vertegenwoordigen de grootste formatie in de gemeenteraad en willen met het document een nieuwe dynamiek blazen in de onderhandelingen voor een stadsbestuur. Die werden opgeschort nadat Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq een voorstel voor verdeling van bevoegdheden had gedaan. Dat voorstel omschreef Sp.a/Groen, dat met Open Vld en CD&V aan tafel zit, als “niet ernstig”. De onderhandelingen werden vorige week opgeschort. Zowel Watteeuw als De Clercq, die het hoogste aantal voorkeurstemmen achter zijn naam kreeg, willen in Gent burgemeester worden. Indien de liberale kopman de post opeist, moet die van het kartel toegeeflijk zijn in de onderhandelingen over een bestuursakkoord.

Toch is het weinig waarschijnlijk dat de formateursnota vandaag al voor een stroomversnelling kan zorgen in de Gentse onderhandelingen. Het gaat om een lijvig document, dat naast een voorstel voor de verdeling van bevoegdheden ook inhoudelijke krachtlijnen bevat. Bovendien stuurt het kartel aan op een breuk tussen CD&V en Open Vld, nadat die partijen zich aan elkaar hadden geklikt.

Maar vanavond staat in Gent ook een bezoek gepland van koning Filip, koningin Mathilde, Frans president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte. Deze avond komt bovendien ook de gemeenteraad bijeen.

bron: Belga