Duitsland legt inreisverbod op aan 18 mensen in zaak-Khashoggi

Duitsland legt inreisverbod op aan 18 mensen in zaak-Khashoggi
Duitsland legt inreisverbod op aan 18 mensen in zaak-Khashoggi

Achttien Saoedische burgers mogen Duitsland niet binnen omdat ze betrokken zouden zijn bij de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vandaag gezegd in de zijlijn van een bijeenkomst van de Europese Unie in Brussel. Khashoggi, die onder meer schreef voor Washington Post en kritisch was voor de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, is op 2 oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel.

De internationale gemeenschap zet Saoedi-Arabië steeds meer onder druk om informatie te geven over het incident. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Saoedi-Arabië op om een naadloos en transparant onderzoek te voeren nadat Riyad bekendmaakte dat elf mensen aangeklaagd worden in de zaak-Khashoggi. Voor vijf van de elf verdachten is de doodstraf geëist.

Riyad erkent dat de journalist gedood is in het consulaat toen hij naar daar ging om papieren voor zijn huwelijk te verkrijgen. Volgens de Saoedische aanklager gebeurde de moord met voorbedachte rade omdat er speciaal team naar Istanboel gestuurd was.

Volgens Amerikaanse media gelooft de CIA dat Mohammed bin Salman achter de moord zit. Toch zou hij niet op de lijst staan van mensen die Duitsland niet binnen mogen.

Bron: Belga