De Croo: “Willen we asielbeleid laten bepalen door extreemrechts?”

De Croo: "Willen we asielbeleid laten bepalen door extreemrechts?"

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo blijft bij zijn standpunt over het VN-migratiepact. Dat maakte hij duidelijk op Terzake. “Extreemrechts probeert de zaak in heel Europa op te poken. De vraag is: willen wij ons asielbeleid laten bepalen door extreemrechts?” Het VN-migratiepact blijft de gemoederen beroeren in de federale regering. N-VA liet vandaag nog maar eens verstaan dat het problemen heeft met de inhoud van de tekst, terwijl de andere regeringspartijen het verdrag wel steunen.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zette de puntjes in Terzake nog eens op de ‘i’. “Die tekst is niet bindend, maar wel belangrijk. Dit is de eerste keer dat landen samenwerken om illegale migratie en mensensmokkel aan te pakken. Geen enkel land kan dit alleen”, zei hij.

Volgens De Croo werkt de regering al twee jaar samen aan die tekst. “In september zei premier Michel nog dat we die tekst zouden goedkeuren. Ten opzichte van september is er niets veranderd: de tekst niet, de regeringspartijen niet. Het enige wat is veranderd, is dat extreemrechts die zaak in heel Europa probeert op te poken”, meent hij. “De vraag is: willen we ons asielbeleid laten bepalen door extreemrechts, of gaan we voor de eerste keer samenwerken om de negatieve gevolgen van migratie aan te pakken?”

De minister maakt zich sterk dat het migratiepact “geen enkel gevolg heeft voor de manier waarop wij het beleid bepalen voor wie in ons land komt”. Bij N-VA leeft de vrees dat de tekst, ondanks het niet bindende karakter, toch juridische gevolgen zou hebben. “Ik hoop dat iedereen het hoofd nu koel houdt, teruggaat naar de tekst en zich niet laat ophitsen door wat extreemrechts daarvan maakt.”

bron: Belga