WK Rally 2018 – Rally van Australië – Latvala wint rally van Australië – Ogier en Toyota wereldkampioen

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) heeft de rally van Australië gewonnen, de slotwedstrijd van het WK 2018. De Fin had bij aankomst 32.5 sec voorsprong op eerste achtervolger Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC). Mads Ostberg (Citroën C3 WRC) eindigde als derde op 52.2 sec van winnaar Latvala. Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) werd in Australië voor de zesde keer op rij wereldkampioen. Toyota pakte één jaar na hun wederoptreden in het WK de titel bij de constructeurs: Hun eerste titel sinds 1999. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) ging van de baan en moest opgeven. Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) begon als leider aan de slotdag maar de Est ging in de tweede rit van de dag in de fout en moest de leiding aan Latvala laten. Met nog drie ritten te gaan was er nog altijd spanning voor de wereldtitel én de zege, maar in de op twee na laatste rit ging Neuville in de fout en in de voorlaatste rit volgde Tänak zijn voorbeeld. Beide rijders moesten opgeven, waardoor Ogier nog voor het einde van de rally zeker was van zijn zesde wereldtitel op rij.
Meteen was ook de strijd voor de zege beslist want met nog slechts één rit van 7.16 km te rijden had Latvala een geruststellende voorsprong van meer dan een halve minuut op eerste achtervolger Paddon. Latvala gaf de zege niet meer uit handen en won de rally van Australië. Het is zijn achttiende zege uit zijn carrière, zijn eerste sinds de rally van Zweden 2017.
Toyota mocht niet alleen de zege in Australië vieren maar ook de wereldtitel bij de merken. Hun laatste titel dateert van 1999. Toen vormden Didier Auriol en Carlos Sainz team en bestuurden ze beiden een Toyota Corolla WRC. Het werd toen een titel op regelmaat want Toyota won toen slechts één rally maar eindigde daarnaast nog veertien keer op het podium. Anno 2018 won Toyota vier rally’s met Ott Tänak en één met Jari-Matti Latvala.
Het WK rally 2018 is voorbij. De rijders genieten nu van een korte vakantie om over enkele weken de voorbereidingen op de openingsrally van 2019 aan te vatten. De rally van Monte Carlo wordt eind januari gereden.

bron: Belga