Partij van Fijische premier wint verkiezingen

De partij van de aftredende premier van Fiji, Frank Bainimarama, heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de verkiezingen, die vertraging opliepen door de hevige regenval. Bainimarama’s partij FijiFirst behaalde 50,2 procent van de stemmen, goed voor 27 van de 51 zetels in het parlement. Hij reageerde op de uitslag vanuit Nieuw-Zeeland, waar hij de begrafenis van zijn broer bijwoont. “Ik ben fier om opnieuw uw eerste minister te worden”, zei hij aan de Fiji Broadcasting Corporation.

De parlementsverkiezingen waren woensdag, maar in sommige delen van het land werden ze tot vandaag uitgesteld door hevige regenval.

Eerder op de dag hielden de leiders van de vier oppositiepartijen een gezamenlijke persconferentie in Suva om hun bezorgdheid te uiten over wat ze “tegenstrijdigheden” noemden in de officiële cijfers die de kiesautoriteit publiceerde.

De Fijische verkiezingscommissie beraadslaagde vandaag over de toewijzing van de zetels onder toezicht van de Multinational Observer Group. De officiële aankondiging van het verkiezingsresultaat wordt begin komende week verwacht.

Zowel Bainimarama als zijn tegenstander, Sitiveni Rabuka, pleegden een staatsgreep in het verleden. Bainimarama deed dat in 2006, het waren de tweede vrije verkiezingen sindsdien.

bron: Belga