Ook zondag nog arrestaties bij intocht Sinterklaas in Nederland

Na meerdere opstootjes en arrestaties rond de intocht van Sinterklaas gisteren, gaat het ook vandaag mis in Nederland. In Tilburg arresteerde de politie tientallen voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie waren zij onderweg naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De intochten in Amsterdam en Utrecht verlopen vooralsnog zonder problemen. De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens zijn ze per bus overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten nog vast. Om hoeveel arrestanten het gaat maakt de politie later vandaag bekend. Een en ander speelde zich af buiten het zicht van bezoekers van de intocht, die elders in de stad was.

Gisteren verliep de landelijke intocht van Sinterklaas goed, maar was er een grimmige sfeer in onder meer Leeuwarden, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In de lichtstad werden tegenstanders van Zwarte Piet bekogeld met blikken bier en eieren. Daarnaast werden er racistische leuzen gescandeerd. De politie verrichtte in de stad zes arrestaties en beloofde strafrechtelijk onderzoek, waarbij verwacht wordt dat meer aanhoudingen volgen. Ook in andere steden waren arrestaties.Vandaag werd bekend dat gisterenavond vier van de Eindhovense arrestanten zijn vrijgelaten. Twee brachten de nacht door op het politiebureau, maar zouden later vandaag worden vrijgelaten.

Amnesty International vindt dat het kabinet de ongeregeldheden bij de demonstraties bij de intochten moet veroordelen. “Het kabinet moet de bedreigingen en het geweld tegen vreedzame demonstranten scherp veroordelen. In een democratische rechtstaat is geen plaats voor eigenrichting”, meldde de organisatie op twitter.

De minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, liet weten dat de overtreders op vervolging kunnen rekenen.

Bron: Belga