Nieuwe Iraakse president brengt eerste officiële bezoek aan Iran

Nieuwe Iraakse president brengt eerste officiële bezoek aan Iran
Nieuwe Iraakse president brengt eerste officiële bezoek aan Iran

De nieuwe Iraakse president, Barham Saleh, heeft zaterdag voor de eerste keer een officieel bezoek gebracht aan buurland Iran. Barham Saleh riep op tot “een nieuwe orde” in de regio. Saleh ontmoette zijn Iraanse ambtgenoot, Hassan Rohani. De twee presidenten spraken onder meer over de commerciële relaties tussen beide landen. “Het is tijd voor een nieuwe orde die de belangen van alle landen in de regio kan behartigen”, benadrukte Saleh tijdens een persconferentie. “We geloven ook dat Iran een belangrijke rol speelt in de nieuwe orde.”
Rohani zei op zijn beurt dat de handel tussen Iran en Irak verhoogd wordt van 12 naar 20 miljard dollar. “De veiligheid en stabiliteit in de hele regio zijn in het belang van iedereen. En buitenlandse inmenging in de regio is niet nodig”, aldus de Iraanse president.
Barham Saleh, van de partij Patriottische Unie van Koerdistan, werd begin oktober tot Iraaks president verkozen. De 58-jarige gematigde Saleh versloeg in de tweede stemronde zijn uitdager, de 72-jarige Fouad Hussein. Hussein was de kandidaat van de Democratische Partij van Koerdistan.

Bron: Belga