Rode Duivels - Zwitserland is laatste horde richting Final Four Nations League

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels staan aan de vooravond van het laatste en beslissende duel tegen Zwitserland voor groepswinst in groep 2 van de A-divisie in de UEFA Nations League. Bij minstens een gelijkspel in Luzern zijn de troepen van Roberto Martinez altijd zeker van de kwalificatie voor de Final Four, die volgend jaar gespeeld wordt. Ook bij een nipte nederlaag met één doelpunt verschil en minstens twee gemaakte goals is de kwalificatie een feit, na de 2-1 zege van vorige maand tegen de Zwitsers in Brussel. Zwitserland heeft momenteel in de stand drie punten minder en kan al sinds eind 1983 niet meer winnen van de Duivels. De generale repetitie ging dan nog eens de mist in met een 0-1 thuisnederlaag tegen het nietige Qatar.

De kwalificatie lijkt dus bijna binnen, maar toch wordt het opletten geblazen. In de heenwedstrijd hadden de Belgen in eigen huis al niet veel overschot (2-1) en ook bij het laatste bezoek aan Zwitserland in 2016 werd er in een oefeninterland maar nipt gewonnen (1-2). Daarnaast heeft België af te rekenen met een rist geblesseerden. Na het forfait van Romelu Lukaku, nog steeds geblesseerd aan de hamstrings, heeft Martinez nog 24 Rode Duivels ter beschikking. Yannick Carrasco werd intussen vervangen door Divock Origi, die zo voor het eerst sinds maart bij de selectie mocht. Carrasco zit wegens paspoortproblemen vast in China. Achter de naam van Vincent Kompany staan dan weer vraagtekens, want de aanvoerder trainde zaterdag niet mee.

Eerder waren er al afzeggingen van onder meer Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne, Mousa Dembélé en Thomas Vermaelen en dus heeft de bondscoach niet veel keuzemogelijkheden meer zonder al te veel aan kwaliteit te verliezen. De verwachting is dan ook dat Martinez niet al te veel zal wijzigen aan het basiselftal dat donderdag zonder veel glans met 2-0 won van IJsland.

Thibaut Courtois krijgt dan een driemansverdediging met daarin de certitudes Toby Alderweireld en Dedryck Boyata voor zich. Als Kompany niet fit raakt, komt Jason Denayer waarschijnlijk in zijn plaats - zoals ook in de oefeninterland tegen Nederland het geval was.

Op het middenveld nemen Axel Witsel, Youri Tielemans, Thomas Meunier (rechts) en Thorgan Hazard (links) de posities in. Voorin spelen Dries Mertens en aanvoerder Eden Hazard in steun van diepe spits Michy Batshuayi, die donderdag beide treffers voor zijn rekening nam en bij de Duivels goed is voor één treffer om de zeventig minuten. Voor Batsman is het nog maar de tweede keer in zijn carrière dat hij twee wedstrijden op rij mag starten in de nationale elf. Eind 2017 verving hij de geblesseerde Lukaku in de interlands tegen Bosnië-Herzegovina en Cyprus.

bron: Belga