Jeugdwerking Habbekrats wint tweede Belgische Kinderrechtenprijs

Jeugdwerking Habbekrats wint tweede Belgische Kinderrechtenprijs

De vzw Habbekrats, een jeugdwerking voor kwetsbare kinderen en jongeren, heeft de tweede Belgische Kinderrechtenprijs gewonnen. De winnaar, verkozen door een jury van twintig jongeren, werd vandaag bekendgemaakt in het federaal parlement. Aan de Kinderrechtenprijs is een cheque van 10.000 euro verbonden. De Kinderrechtenprijs wordt georganiseerd door het Kinderrechtencommissariaat (KRC), de Délégué général aux droits de l’enfant (DGDE) en de ngo Plan International België.

Een jury van twintig jongeren tussen 10 en 17 jaar koos uit 25 Vlaamse en Brusselse organisaties die bijzondere aandacht hebben voor kinderrechten, de vzw Habbekrats als winnaar. Na een weekend debatteren kozen de juryleden voor de in 1991 opgerichte jeugdorganisatie “omdat zij heel bewust bezig is met kinderrechten en er zonder onderscheid is voor elk kind en elke jongere”, aldus het 17-jarige jurylid Louise.Habbekrats werkt met kinderen en jongeren die minder kansen krijgen doordat ze opgroeien in kwetsbare situaties. De organisatie heeft dertien warme huizen waar zij welkom zijn. Ze werkt ook met kinderen en jongeren op speelpleinen en organiseert kampen, zo goed als gratis. De kinderen mogen ook mee beslissen. Er werken dertig vaste medewerkers en een honderdtal vrijwilligers.

De prijsuitreiking vond plaats in de aanloop naar de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november. De eerste Belgische Kinderrechtenprijs ging vorig jaar naar de “School van het Maximiliaanpark”, een lerarencollectief dat schoolse, sociaal-culturele en administratieve hulp aanbiedt aan kinderen van onder andere migranten en vluchtelingen. Vorig jaar kwamen initiatieven uit Wallonië en Brussel in aanmerking voor de prijs.

bron: Belga