In diverse Nederlandse steden verloopt intrede Sinterklaas en Zwarte Piet met incidenten

Terwijl in België Sinterklaas zonder incidenten zijn intrede doet in Antwerpen zijn er vandaag in diverse Nederlandse steden her en der incidenten bij de intocht van de goedheilige man. Er zijn protesten voor en tegen Zwarte Piet. In Leeuwarden verliep de sinterklaasintocht rommelig. Voor de intocht ontstond een gespannen sfeer. Activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stonden op het Wilhelminaplein tegenover supporters van Cambuur, die zich hadden opgesteld op de trappen van het gerechtsgebouw.

Toen de anti-Piet-activisten muziek begonnen te maken, kwamen de Cambuursupporters naar voren en begonnen sinterklaasliederen te zingen. De politie vormde met een aantal busjes een barrière tussen de twee groepen en agenten stonden met de wapenstok en honden klaar om in te grijpen. Nadat de sinterklaasstoet voorbij was gegaan, bliezen de demonstranten en tegendemonstranten geleidelijk de aftocht en verdween ook het publiek.

Op de Erasmusbrug in Rotterdam moest de politie optreden bij een confrontatie tussen demonstranten voor en tegen Zwarte Piet. Er werden drie mensen aangehouden. Volgens de politie kwamen er twee auto’s af op de groep mensen die demonstreerden tegen Zwarte Piet. De betogers wilden over de brug om terug te keren. Er werd uit een van de auto’s een rookbom gegooid. De inzittenden wilden volgens de politie met de demonstranten op de vuist gaan, maar agenten kwamen tussenbeide en grepen in.

Aan de Erasmusbrug was een spandoek opgehangen met de tekst “Zwarte Piet is racisme”. Precies onder dat spandoek deelden zwartgeschminkte leden van anti-islambeweging Pegida snoepgoed uit.

In Eindhoven onstond voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas een grimmige sfeer. Tegenover een relatief kleine groep van zo’n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stonden ongeveer 250 hardekernsupporters van PSV. Toen de KOZP-activisten op het plein aankwamen, zochten de voetbalsupporters direct de confrontatie door ertussenin te gaan staan en te schreeuwen. De politie dreef de twee groepen uiteen en bleef ertussen staan, terwijl de PSV-fans met eieren, blikjes en pepernoten gooiden.

In Hoorn moest de politie zaterdag een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas beëindigen. Het protest was volgens de politie niet aangekondigd en er was sprake van provocatie tegen andere demonstranten. De groep van zo’n twintig man is daarom weggeleid.

De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad verliep dan weer goed. Volgens burgemeester Jan Hamming kwamen er een kleine 30.000 bezoekers naar de aankomst van de goedheilige man. De politie hield vier personen aan, onder meer voor het verstoren van de openbare orde. Op vier plekken werd gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Dit verliep zonder incidenten, zei Hamming.

bron: Belga