GP judo Den Haag - Gabriëlla Willems pakt brons met magistrale counter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Gabriëlla Willems heeft zaterdag op de Grand Prix judo van Den Haag brons veroverd in de categorie tot 70 kg. Ze lag driekwart van de kamp onder tegen de Zweedse Anna Bernholm, maar met een magistrale counter keerde ze het tij en won ze met waza-ari. Gabriëlla Willems (IJF 32) moest tot één minuut voor tijd het meesterschap van Anna Bernholm (IJF 7) ondergaan. Zowel inzake grip als op het vlak van gevat aanvalswerk bracht ze onze landgenote voortdurend in gevaar. Dat leek zo ook bij het ingaan van de laatste minuut, maar met een schitterende counterbeweging kon Willems niet alleen een waza-ari scoren maar vanaf dan ook dominant te kamp uitvechten.

De bronzen medaille levert haar 350 punten op, waarmee zij haar 17e positie op de olympische ranking voor Tokio 2020 gevoelig zal verbeteren. Met die 17e plaats is ze nu al virtueel geplaatst voor de Spelen van Tokio, maar de kwalificatieperiode loopt nog tot mei 2020.

Eerder op de dag schakelde Willems de Poolse debutante Eliza Wroblewska met ippon uit, vervolgens pakte ze met waza-ari de scalp van de Spaanse Maria Bernabeu (IJF 20). In de kwartfinale liet ze zich verrassen door de Britse Sally Conway (IJF 10), die haar al in de eerste minuut in een onwrikbare houdgreep nam. Maar in de herkansingen won ze probleemloos met waza-ari van de Italiaanse juniore Alice Bellandi (IJF 36), zodat ze het in de kamp voor brons mocht opnemen tegen de regerende Zweedse kampioene Bernholm, die in april van dit jaar in Turkije goud pakte op de Grand Prix van Antalya en eind vorig jaar brons veroverde op de IJF World Judo Masters in het Russische Sint-Petersburg.

In dezelfde gewichtsklasse werd Roxane Taeymans (IJF 21) beroofd van een haast zekere kwartfinale. Zij stond tegen de Nederlandse Hilde Jager (IJF 41) met een waza-ari op voorsprong maar moest dan een derde strafpunt incasseren, waardoor ze uitgesloten werd.

Dirk Van Tichelt (IJF 36/-73 kg) werd in de achtste finales uit het toernooi gewipt door de Hongaar Miklos Ungvari, die na twee minuten in de Golden Sore de winnende ippon achter zijn naam kreeg. Debutant Jeroen Casse (IJF 216/-73 kg) kreeg in zijn eerste kamp tegen de Marokkaan Ahmed El Meziati (IJF 30) na 39 seconden in de verleningen een derde fataal strafpunt achter zijn naam. Europees vicekampioen Sami Chouchi (IJF 16/-81 kg) incasseerde in zijn duel met thuisjudoka Jim Heijman op 4 seconden van het einde een ippon, waardoor zijn voorsprong met waza-ari teniet werd gedaan.

Zondag sluiten Sophie Berger (-78 kg) en Joachim Bottieau (-90 kg) de Grand Prix van Den Haag af voor België.

bron: Belga