Brandstofprotest – 244.000 mensen aanwezig bij duizenden acties in Frankrijk

Brandstofprotest - 244.000 mensen aanwezig bij duizenden acties in Frankrijk

In Frankrijk hebben de “gilets jaunes” zaterdag meer dan 2.000 protestacties georganiseerd, waaraan 244.000 mensen deelnemen. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner aan. Ze protesteren tegen de stijgende brandstoftaksen. De acties verliepen niet zonder incidenten. In Savoie kwam een manifestant om het leven en op andere plaatsen raakten 106 mensen gewond, onder wie zeker drie ernstig.
De ordetroepen hielden 52 mensen aan voor rebellie of omdat ze de blokkades van manifestanten probeerden te doorbreken. Zeker 38 van hen werden in voorhechtenis genomen.
Bij een manifestatie in Straatsburg is een motorrijder van de Franse politie gewond geraakt toen hij werd aangereden. Het slachtoffer heeft verschillende breuken en ligt in het ziekenhuis.
Aan het Elysée in Parijs, de residentie van de Franse president, heerst zaterdagnamiddag een gespannen sfeer. De ordediensten hebben er traangas afgevuurd om honderden manifestanten te verdrijven. “Er zijn ongeveer 1.200 mensen verzameld en de buurt is afgesloten”, meldde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken rond 17 uur.

bron: Belga