124.000 mensen aanwezig bij brandstofprotesten in Frankrijk

124.000 mensen aanwezig bij brandstofprotesten in Frankrijk
124.000 mensen aanwezig bij brandstofprotesten in Frankrijk

De “gilets jaunes” hebben vandaag meer dan 2.000 protestacties georganiseerd in Frankrijk, waaraan 124.000 mensen deelnemen. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner aan. Ze protesteren tegen de stijgende brandstoftaksen. De acties verliepen niet zonder incidenten. In Savoie kwam een manifestante om het leven en op andere plaatsen raakten 47 mensen gewond, onder wie drie ernstig.

De ordetroepen hielden 24 personen aan voor rebellie of omdat ze de blokkades van manifestanten probeerden doorbreken. Zeventien van hen werden in voorhechtenis genomen.

De minister zei dat de interventiediensten moesten ingrijpen op vijf plaatsen: de brug van Normandië, de Mont Blanc-tunnel op de A16 ter hoogte van Groot-Sinten, op de A31 in Meurthe-et-Moselle en op de A9 bij Nîmes.

Castaner en staatssecretaris Laurent Nunez drukten hun droefheid uit over de dood van de vrouwelijke manifestant. “Dit tragische ongeluk illustreert de risico’s van het organiseren van niet-aangegeven demonstraties op de openbare weg”, zeiden ze.

bron: Belga