Rika Ponnet: “Iedereen is competent in de liefde”

In het tijdperk van Blind Getrouwd en Tinder praten we met z'n allen non-stop over relaties. Zolang we maar verstandig een partner kiezen, komt het allemaal goed, toch? Volgens seksuologe Rika Ponnet zijn we echter veel te rationeel als het op de liefde aankomt. In haar nieuwe boek ‘Alleen met jou' pleit ze voor een onvoorwaardelijke overgave aan de romantische liefde.
door
Janne
Leestijd 4 min.

door Janne Vandevelde

Liefde is complex en doet je tranen met tuiten huilen, als je de media of je vriend met een gebroken hart mag geloven. De conclusie die relatie-experten en wijzelf daaruit trekken? Onze verwachtingen liggen veel te hoog. Als we de lat lager leggen en verstandig een partner kiezen, zullen onze relaties langer duren en gelukkiger zijn. Dat is buiten Rika Ponnet gerekend. Zij pleit voor een keuze met het hart, niet vanuit het hoofd. “Ik ben een absolute verdediger van het romantisch liefdesmodel. Pas op, dat houdt meer in dan enkel kaarslicht en rozenblaadjes. Met de romantische liefde bedoel ik dat we moeten afstappen van het idee dat verliefdheid iets puberaals is. Verliefde gevoelens zijn net heel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je een emotionele klik kan maken met je partner, en daarmee staat of valt een relatie”, weet Ponnet. “Verliefd zijn is bovendien een moment van grote kwetsbaarheid dat ons glashelder laat zien wat onze diepste behoeftes zijn.”

Blind Getrouwd

Een partner kiezen op basis van een lijstje met eigenschappen, levert je volgens  de seksualoge niet de ware liefde op. “Neem nu het tv-programma ‘Blind Getrouwd', waar singles gekoppeld worden op wetenschappelijke basis. Toen ik hoorde dat twee deelnemers ‘een perfecte match' waren omdat ze beiden links stemden, gingen mijn tenen krullen. Alsof stemgedrag een liefdevolle relatie voorspelt!”

Toch geeft Ponnet graag toe dat het programma al enkele geslaagde koppels heeft samengebracht. “Maar dat heeft weinig te maken met de rationele methode. De deelnemers zijn bereid om te trouwen voor de camera met iemand die ze nog nooit gezien hebben. Hoe groot kan je ontvankelijkheid en overgave wel niet zijn? Dat doe je alleen maar als je er 100% in gelooft. Enkel als je je helemaal smijt, sta je open voor echte verbondenheid die leidt tot liefde”, vertelt de seksuologe.

“Alsof stemgedrag een liefdevolle relatie voorspelt!”

Ponnet heeft samen met haar man een relatiebemiddelingsbureau Duet. Ook zij gebruiken vragenlijsten om singles te koppelen, al hanteren ze die op een heel andere manier. “We helpen de lijst te vertalen naar het gevoelsniveau. Hoe iemand een lijst invult, zegt immers veel over de persoonlijkheid. Ik kreeg onlangs een vrouw over de vloer die al veel ervaring had met online daten en kwam aanzetten met een heel gedetailleerde lijst van alles wat ze zocht in een man. Met die waslijst aan eisen hoopte ze vooral zichzelf te kunnen behoeden voor pijn en afwijzing. Door samen te kijken naar wat haar echt gelukkig kan maken in een relatie, kwam ze tot de conclusie dat blond haar en 1m85 misschien toch niet zulke belangrijke elementen zijn, maar wel het feit of ze bij hem zichzelf zou kunnen zijn, wat nooit lukte in vorige relaties. Bij Duet spoor ik mensen aan om ook eens te daten met iemand die ze niet meteen voor ogen hadden. Dat heeft al mooie resultaten opgeleverd”, vertelt Ponnet.

Primarkdaten

Online datingtools bieden ons een grotere vijver om uit te vissen, en toch zijn er meer singles dan ooit. “Ik heb niks tegen online daten, maar wel tegen de manier hoe mensen er soms mee omgaan. Op Tinder draait het niet om een gevoelsverbinding, maar om snel van de ene potentiële partner naar de andere te swipen, net als een T-shirt uit de Primark die je na een paar keer dragen weggooit. Dat doet het geloof in de liefde afbrokkelen. Online verschuil je je achter een profiel en stel je je niet helemaal open. Dat is nochtans de enige manier om tot een echte klik te komen. Online daten geeft je bovendien keuzestress. Als je de keuze hebt uit vier jeansbroeken, weet je al snel welke jou het beste past. Uit een stapel van 100 jeansbroeken, weet je nooit of je met de beste naar huis gaat. Ook tijdens het daten voel je je nooit voldaan, waardoor je je gaat vastklampen aan een ellenlange lijst met criteria.”

Sommigen gaat het in de liefde voor de wind, terwijl anderen steeds de foute keuzes lijken te maken. Toch meent de seksuologe dat elke keuze de juiste is. “Ook al heb je achteraf spijt van een relatie, toen je met die persoon in zee ging, was die relatie wat je op dat moment emotioneel gezien wou. Voor sommigen is de liefde een kabbelende beek, terwijl anderen van een hoge waterval springen. De ene blijft een leven lang bij die ene, de andere probeert het een aantal keren op rij en dat is allemaal oké. Hoe jij met intimiteit omgaat, wordt sterk bepaald door je emotionele geschiedenis en kindertijd, maar als het puntje bij paaltje komt is iedereen competent in de liefde. Daar ben ik absoluut van overtuigd”, besluit Ponnet.

Wie is Rika Ponnet?

Rika Ponnet is seksuologe en leidt al jaren, samen met haar man Mark Boeykens (psycholoog), het relatiebemiddelingsbureau Duet. Als therapeute begeleidde ze talloze singles en koppels. Ze schreef eerder de bestseller ‘Blijf bij mij' en is een veelgevraagd relatie-expert in de media.

Rika Ponnet, Alleen met jou, Uitgeverij Lannoo, 212 p., 19,99 euro