Vzw Plasactie lanceert parodiesong “I want to pee free” op Wereldtoiletdag

Vzw Plasactie lanceert parodiesong "I want to pee free" op Wereldtoiletdag

De vzw Plasactie lanceert komende maandag tussen 12 en 14 uur op het Europaplein in Brussel een heuse hymne voor mensen in hoge nood, met als titel “I want to pee free”. Het is een parodie op hit “I want to break free” van Queen. Een ludieke actie dus, maar ze kadert wel in een ernstige, wereldwijde problematiek, die van het gebrek aan sanitaire installaties. Wereldwijd zijn er zo’n 2,4 miljard mensen die zonder toilet leven. Maandag 19 november is daarom uitgeroepen tot Wereldtoiletdag. Vzw Plasactie vindt dat gratis naar het toilet gaan een basisrecht is voor iedereen. Daartoe voerden ze al verschillende acties bij de NMBS. Uit een enquête van Plasactie blijkt dat bijna 78 pct van de respondenten ontevreden is over de sanitaire dienstverlening van spoorwegbedrijf NMBS. Bijna 96 pct van de respondenten is voorstander van gratis toegankelijke toiletten.

Ook ontwikkelingsorganisatie Protos onderzocht de toiletgewoonten bij 1.000 Vlamingen. Uit hun studie blijkt dat meer dan 1 op de 3 Vlamingen (36 pct) ooit zijn of haar grote behoefte deed in openlucht. Bekijken we het op wereldschaal, dan stellen we vast dat 2,4 miljard mensen – een derde van de wereldbevolking – zonder toilet door het leven moet.

“Toiletten redden mensenlevens”, zegt Dries Moorthamers, woordvoerder van Protos. “Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven elke dag nog steeds 1.000 kinderen jonger dan 5 aan diarree als gevolg van het ontbreken van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.”

Protos zet zich in om meer mensen in Afrika en Latijns-Amerika toegang te geven tot een proper toilet. Door latrines te bouwen bij families thuis, op scholen en op andere publieke plaatsen. Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties zou elk gezin tegen 2030 een eigen toilet moeten hebben.

bron: Belga