Vijf jaar cel voor moeder van “kofferbaby”

Een moeder die haar baby twee jaar lang in de koffer van haar wagen verborg, is vrijdag door hof van assisen veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan drie jaar voorwaardelijk. Er was acht jaar cel geëist. Het was een garagist in het Franse Terrasson die in oktober 2013 de baby ontdekte. Hij sprak over een “gruwelijk schouwspel”. Het meisje, dat tussen haar eigen uitwerpselen lag, kon haar hoofd zelfs niet rechthouden. “Ze was wit als gips en had rollende ogen”, aldus de man. De moeder leek niet in paniek en was bijna “ontspannen”, alsof de ontdekking van de baby “een bevrijding” was, verklaarde de garagist nog.

De 50-jarige vrouw, Rose, en haar man, een metselaar, werden in hechtenis geplaatst en vervolgens aangeklaagd. De vader heeft altijd ontkend dat hij iets afwist van het bestaan van het kind. Hij kon dus ook niet weten dat ze in de auto lag – hij rijdt zelf niet – en in de garage van hun huis in Brignac-la-Plaine. “Er is geen enkel bewijs dat de man ergens van wist”, werd geconcludeerd uit het vooronderzoek.

De zaak van “Séréna” – zoals de moeder het meisje noemde – “tart de verbeelding”, verklaarde de procureur van Brive destijds. Het koppel heeft drie andere kinderen van tussen de 6 en de 12 jaar oud, die normaal geschoold en opgevoed zijn.

De zaak verscheen voor het hof van assisen omdat de gevolgen voor het kind een “permanent” karakter hebben. Volgens experten lijdt Séréna aan een “functioneel tekort van 80 procent” en “vermoedelijk onomkeerbaar autisme”. Er zou een “oorzakelijk verband” zijn met het isolement waarin het kind opgroeide. Séréna, die eind november 7 jaar wordt, leeft momenteel bij een gastgezin.

Bron: Belga