Traceerbaarheid Belgisch rundvlees – “Voorbije drie jaar was acht procent DNA-analyses niet conform”

Traceerbaarheid Belgisch rundvlees - "Voorbije drie jaar was acht procent DNA-analyses niet conform"

Volgens de DNA-analyses die het federaal voedselagentschap op Belgische rundvlees heeft uitgevoerd, was de voorbije drie jaar acht procent van dat vlees “niet conform”. Dat heeft het FAVV vandaag meegedeeld. Uit onderzoek van de vleessector dat VRT NWS kon inkijken, blijkt dat een deel van het rundvlees dat met het Belgische label Belbeef in de rekken ligt niet te traceren is. Bij slechts 12 van 18 stalen kon het lotnummer van het vlees worden toegeschreven aan een specifiek rund.

Maar het federaal voedselagentschap laat in een reactie weten dat het de voorbije drie jaar ook 1.233 van die DNA-analyses op Belgisch rundvlees heeft uitgevoerd. Het gaat om de analyses bij de slagerijen en uitsnijderijen. “Daarvan was 92 procent conform”, zo zegt Liesbeth Van De Voorde, woordvoerder van het FAVV.

Dat acht procent niet conform was, wil bovendien niet zeggen dat de traceerbaarheid in al die gevallen onmogelijk was, zo wordt nog benadrukt.

Volgens het federaal voedselagentschap was er nooit een gevaar voor de volksgezondheid. “Bij de niet-conforme resultaten zijn we meteen in actie getreden om te bekijken waar het probleem zit. Bovendien wordt elk karkas al uitvoerig gecontroleerd voor het bij de consument terechtkomt.”

Het FAVV voert al lange tijd DNA-analyses op het rundvlees uit. De resultaten waarover VRT NWS bericht, zijn die van een onderzoek van de vleessector, die overweegt om zelf ook met dergelijke analyses te beginnen, stelt vleesfederatie Febev. Over dat specifieke onderzoek kan het FAVV geen uitspraak doen.

bron: Belga