Stemmen in Florida worden handmatig herteld

In de Amerikaanse staat Florida moeten de stemmen voor de senaatsverkiezing nu ook handmatig geteld worden, nadat bij een machinale hertelling opnieuw geen duidelijke winnaar uit de bus kwam. Met de hertelling duurt het tot minstens zondag vooraleer geweten zal zijn wie senator wordt: de Republikeinse huidige gouverneur Rick Scott of de Democraat Bill Nelson, die vandaag al senator is. Volgens de plaatselijke krant Tampa Bay Times heeft de secretary of state van Florida Ken Detzner, die verantwoordelijk is voor coördinatie van de verkiezingen in zijn staat, een handmatige hertelling van alle stemmen in de senaatsrace, en ook in de race voor de post van commissaris voor landbouw.

Na de machinale hertelling die gisterennamiddag afliep, stond de Republikein Scott op kop met 12.600 stemmen of 0,15 procent. Hij kreeg er volgens CNN enkele stemmen bij achter zijn naam, maar niet voldoende om geen handmatige hertelling te vermijden. Die komt er automatisch wanneer er tussen twee kandidaten minder dan 0,25 procent verschil zit.

Scott had zichzelf al op de avond van de verkiezingen al uitgeroepen tot winnaar. Het verschil tussen hem en Nelson was echter kleiner dan 0,5 procent, waardoor er automatische een hertelling per machine in gang wordt gezet. En ook na de resultaten van de machinale hertelling verspreidde Scott een mededeling waarin hij stelde dat de kiezers van Florida hem vorige week als senator hadden verkozen.

Ook de strijd om het gouverneurschap in Florida blijft erg spannend, maar na een machinale hertelling is het verschil tussen beide kandidaten groter dan 0,25 procent, waardoor een handmatige hertelling niet nodig is. De Republikein Ron DeSantis wordt dus hoogstwaarschijnlijk de nieuwe gouverneur. Hij nam het op tegen de Democraat Andrew Gillum.

Het is niet de eerste keer dat in “swing state” Florida de stemmen herteld moeten worden. In 2000 moesten in de staat de stemmen herteld worden voor de presidentsverkiezingen. Uiteindelijk won de Republikein George W. Bush er van de Democraat Al Gore met slechts 537 stemmen voorsprong, nadat Bush naar het Hooggerechtshof was gestapt tegen die hertelling.

Bron: Belga