Sojoez-FG met succes gelanceerd

Sojoez-FG met succes gelanceerd
Sojoez-FG met succes gelanceerd

Rusland heeft met succes een Sojoez-FG-draagraket gelanceerd. Het gaat om de eerste lancering met dat rakettype sinds de mislukte lancering van een bemande Sojoez-capsule naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) op 11 oktober. De Sojoez-FG steeg om 19.14 uur Belgische tijd op van op de basis in Bajkonoer in Kazachstan. De nuttige lading bestaat uit de Russische vrachtcapsule Progress MS-10. Die moet zondag om 20.29 uur Belgische tijd koppelen aan de Russische Zvezda-module van het ISS. Volgens het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos verliep de lancering volgens plan.

Op 11 oktober vertrok eveneens van op Bajkonoer een Sojoez-FG, met als nuttige lading de Sojoez MS-10-capsule. Die moest de Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin naar het ISS brengen, maar door een defecte sensor liep er iets mis bij de afscheiding van de eerste van de tweede rakettrap. Een veiligheidssysteem zorgde ervoor dat de capsule een ballistische terugkeer maakte en veilig landde in de steppen van Kazachstan.

Sinds het incident van oktober lanceerde Moskou wel al met een succes een Sojoez ST-B-draagraket, en twee keer een Sojoez-2-1b draagraket. Van de lancering van vandaag hing echter af of op 3 december een nieuwe bemanning naar het ISS zou vertrekken. Het gaat om de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques. Aanvankelijk was hun lancering voor 20 december voorzien.

bron: Belga