Snelwegparking Wetteren klaar voor heropening

Snelwegparking Wetteren klaar voor heropening

De snelwegparking in Wetteren langs de E40 is klaar voor heropening. De voorbije weken is er hard gewerkt om die opnieuw te laten open gaan. Volgende week hebben de diensten van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) overleg met de gemeente over de heropening. Twee weken geleden kondigde minister Weyts aan dat ook de snelwegparking van Wetteren onder handen zou genomen worden. Vooral de beveiliging moest opgekrikt worden na enkele incidenten met transmigranten. Voor smokkelaars zijn snelwegparkings een geliefkoosde plaats om transmigranten in, op of onder een vrachtwagen te steken. Die hopen dan op die manier in Groot-Brittannië terecht te komen. De gemeente besloot daarop de parking ’s nachts af te sluiten.

Inmiddels heeft de concessiehouder het hekwerk hersteld en is er privé-bewaking op het open deel van de parking. De minister zorgde op zijn beurt voor concertinadraad, dat is prikkeldraad met scheermesjes, die aangebracht is door Defensie. En ook de slagbomen zijn vernieuwd en hersteld. Daarmee zijn alle afspraken nagekomen en zou de parking snel terug open kunnen gaan.

“De bal ligt momenteel in het kamp van de burgemeester”, aldus het kabinet van minister Weyts. Volgende week staan een plaatsbezoek en evaluatie gepland. Ook in Jabbeke waren er problemen. Burgemeester Daniël Vanhessche gaf te kennen dat hij de parking ’s nachts niet meer zou heropenen voor langparkeerders. Dat was ook het plan dat voorgesteld was door minister Weyts twee jaar geleden.

“Concreet worden de parkings van Groot-Bijgaarden, Wetteren en Westkerke ingericht als langparkeerparkings. De parkings van Drongen en Mannekesvere worden dan weer kortparkeerparkings die ’s nachts sluiten. De parking van Jabbeke wordt nu nog bewaakt ’s nachts, maar wordt vanaf eind dit jaar ook gesloten ’s nachts. In totaal voorzien we ongeveer 3,3 miljoen euro om de parkings in te richten en te beveiligen tegen inklimmen”, aldus Weyts.

bron: Belga