Rally van Australië – Ostberg aan de leiding in Australië, Neuville sneller dan Ogier

Mads Ostberg (Citroën C3 WRC) staat halfweg de eerste wedstrijddag van de rally van Australië verrassend aan de leiding. Ostberg heeft 5,4 seconden voorsprong op eerste achtervolger Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC), die op zijn beurt 0,4 seconden voorsprong heeft op zijn land- en teamgenoot Jari-Mati Latvala (Toyota Yaris WRC). Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) en Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) verliezen veel tijd vanwege hun startpositie en staan respectievelijk op de negende en tiende plaats. Bij het verlaten van de assistentiezone in Coffs Harbour regende het zachtjes. Alle toprijders gingen met 5 medium-banden op weg. Zoals verwacht verloor Sébastien Ogier veel tijd, omdat hij als eerste de baan op moest en de weg voor zijn concurrenten moest schoonvegen. Na de eerste lus van drie klassementsritten staat de vijfvoudige wereldkampioen op de tiende plaats. “We moeten de weg schoonvegen. De derde rit was de ergste, dat wisten we op voorhand”, aldus Sébastien Ogier na afloop van de derde rit. “Dit was een moeilijke. We gaan hier wel wat tijd verliezen. Deze namiddag gaat het schoonvegen van het parcours gewoon voort. Ik probeer mijn best te doen. Meer kan ik op dit moment niet doen. Het is jammer dat twee rijders die voor de titel strijden negende en tiende zijn.”
Ook Thierry Neuville verloor aardig wat tijd, maar hij heeft toch wat afstand kunnen nemen van de Fransman. Neuville is negende en heeft 8,4 seconden voorsprong op Ogier. In de derde klassementsrit kwam de Belg goed weg. “Alles verliep naar wens tot het moment dat ik over een bult reed en de wagen min of meer weg gekatapulteerd werd. De wagen landde op de neus en ging net niet over de kop. Nadien heb ik het toch maar ietsjes rustiger aangepakt”, zei Neuville aan de finish van de derde rit. “Het zijn moeilijke condities, maar we proberen daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Het goede nieuws is dat ik op dit moment voor Ogier sta. Dat was het plan en daar zijn we in geslaagd. Het schoonvegen van de weg was niet makkelijk. Het wordt moeilijk om deze namiddag posities te winnen.”
Ott Tänak (Toyota Yaris WRC), de derde titelkandidaat, vinden we terug op de zesde positie. Net zoals dat bij Neuville het geval was, werd ook hij opgeschrikt door een klap na het nemen van een bult. Tänak ging heel even van de baan en liep bij het manoeuvre een lekke band op. Gelukkig voor de Est gebeurde dat niet zo ver van de finish.
Mads Ostberg profiteerde maximaal van zijn startpositie en staat na drie ritten aan de leiding. In zijn zog volgt het Toyota-duo Lappi en Latvala. Met het oog op het constructeurskampioenschap doen zij een goede zaak. Rechtstreekse concurrent Hyundai moet het al met één wagen minder doen. Onderweg in de derde rit kon Andreas Mikkelsen na een chicane op het nippertje een rijdende tractor ontwijken. Iets verderop ging hij van de baan en moest de Noor opgeven.
Deze namiddag worden dezelfde drie ritten als in de voormiddag gereden. De dag wordt afgesloten met twee korte superspecials.

bron: Belga