Plan Operaties 2019 - Defensie haalt special forces weg uit Irak en overweegt uitbreiding in Afghanistan (2)

door
Belga
Leestijd 2 min.

Defensie trekt zijn special forces en genietroepen terug uit Irak en onderzoekt of het vanaf september tot 135 extra special forces kan inzetten in Afghanistan. Dat bleek vrijdag bij de voorstelling van het Plan Operaties voor volgend jaar, waarvoor de ministerraad het licht op groen heeft gezet. Daarin wil minister Sander Loones de eigen economische belangen centraal stellen. Kersvers minister Loones trok vrijdag meteen naar zijn allereerste ministerraad met een belangrijk dossier: het plan met daarin de prioriteiten van Defensie in 2019. Grote koerswijzigingen zitten er niet in. De hoofdfocus blijft de strijd tegen terreur en radicalisering, met een inzet in eigen land op straat, binnen Europa, in de Sahel, Tunesië, Afghanistan en Irak.

Minister Loones (N-VA) benadrukte dat ons land actief zal blijven in Irak, maar in een andere rol. Nu terreurgroep Islamitische Staat militair sterk is teruggedrongen, zijn er volgens de minister andere profielen nodig op het terrein. Daarom is Defensie al begonnen met de terugtrekking van de special forces en genietroepen - 80 tot 90 militairen - en zal de focus meer liggen op de professionalisering en training van de Iraakse veiligheidsdiensten.

Defensie onderzoekt of ons land zijn aanwezigheid zal uitbreiden in Afghanistan. Daarvoor lopen momenteel fact finding missions in het land. Vandaag is het Belgische leger met 90 militairen actief in Kaboel en Mazar-i-Sahrif, binnen de trainings- en adviesmissie van de NAVO. Dat aantal kan oplopen tot een 220-tal vanaf september volgend jaar. Het aantal en hun takenpakket moet nog worden overlegd met de toekomstige partners.

België zal ook actiever aanwezig zijn in de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen). De Navo schroefde daar de voorbije jaren zijn aanwezigheid op als reactie op de Russische rol in de Oekraïense crisis. Bedoeling is dat ons land twee detachementen, samengesteld uit zowat 250 militairen, ter beschikking stelt voor de vier multinationale Battle Groups die de Navo wil oprichten. Van januari tot mei versterkt Defensie de Britse Battle Group in Estland en in het tweede semester gebeurt hetzelfde met de Duitse Battle Group in Litouwen.

De minister vestigt ook de aandacht op de bescherming van onze economie. Daarbij citeert hij de strijd tegen piraterij, drugshandel, smokkel en illegale visserij. "Dit zijn ook onze uitdagingen. In de Antwerpse haven werken 142.000 mensen. Indien de internationale handel stropt, dan heeft dat ook bij ons zijn invloed. Daarom moeten we verder inzetten op het veilig bevaarbaar houden van de internationale wateren", legde Loones uit. Hij verwees daarbij naar de inzet van een bevoorradings- en commandoschip met een 90-tal personen aan boord.

Ons land trekt met het plan de lijn door van zijn internationale engagementen, "niet naïef, maar ambitieus en realistisch, waarbij we onze eigen belangen centraal durven stellen", legde de N-VA-minister uit. Hij doelt daarmee op de strijd tegen terreur en illegale migratie en voor de verdediging van onze economische belangen. "Dit is geen tijd om te ontwapenen".

bron: Belga