Hongaarse diplomaten hielpen Macedonische oud-premier met vluchten

Hongaarse diplomaten hielpen Macedonische oud-premier met vluchten
Hongaarse diplomaten hielpen Macedonische oud-premier met vluchten

Bij zijn vlucht naar Boedapest heeft de in zijn land veroordeelde Macedonische oud-premier Nikola Gruevski de hulp gekregen van hooggeplaatste Hongaarse diplomaten. Dat schrijft de Montenegrijnse krant Vijesti op basis van politiebronnen uit Albanië en Montenegro. Gruevski was premier van 2006 tot 2016 en stond aan het hoofd van de nationalistische VMRO tot eind vorig jaar. In mei werd hij veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie. Maandag schreven de Macedonische autoriteiten een aanhoudingsbevel tegen Gruevski uit. De oud-premier had zich drie dagen eerder moeten aanmelden in de gevangenis om zijn straf uit te zetten.

Hij vluchtte naar Hongarije, waar hij asiel aanvroeg, zo bevestigde woensdag de ultrarechtse Hongaarse premier Viktor Orban, met wie Gruevski al jarenlang bevriend is. Volgens Vijesti lijkt Gruevski’s tocht naar Boedapest recht uit een spionagethriller te zijn gekomen.

Eerst zou de oud-premier op eigen houtje naar Albanië zijn gevlogen. Daar werd hij opgepikt door een consul en medewerkers van de Hongaarse ambassade in Tirana, die hem met de auto over de grens naar Montenegro brachten. Daar werd Gruevski overgedragen aan de ambassadeur en consul van de ambassade in Podgorica, die met hem persoonlijk verderreden naar Servië. Hoe hij vervolgens zijn weg naar Hongarije verderzette, is niet duidelijk.

De krant baseert zich op anonieme bronnen, maar de politie van Albanië heeft wel al officieel bevestigd dat Gruevski met een wagen van de ambassade van Tirana de Albanees-Montenegrijnse grens is overgestoken.

De regering in Boedapest ontkent echter iets te maken te hebben met de reis van Gruevski naar Hongarije en doet de berichten van Vijesti af als “fake news”.

Bron: Belga