Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - KV Mechelen voert ethische code in voor bestuurders, medewerkers en spelers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voortaan zullen bestuurders, medewerkers en spelers van KV Mechelen een interne ethische code moeten ondertekenen. Dat heeft de raad van bestuur van Malinwa donderdag beslist. Een nieuwe voorzitter is geen prioriteit. "We willen van het momentum eerst gebruikmaken om een nieuwe cultuur neer te zetten." "Zo'n code moet ervoor zorgen dat bestuurders de waarden van de club - verantwoordelijkheid, transparantie, eerlijkheid, respect en fair-play - in acht nemen", aldus Dieter Penninckx namens de raad van bestuur in een persbericht.

Elke bestuurder en medewerker, maar ook speler dient de code te ondertekenen als ze bij Malinwa aan boord willen blijven. "Zo krijgt iedereen een duidelijk kader voor wat kan en wat niet. Belangenconflicten kunnen zo vermeden worden. Enkel het belang van de club telt."

"We willen een duidelijk signaal geven: de hele club, van bestuurder, speler tot medewerker, dient zich deze ethische code eigen te maken. In alles wat je doet in naam van KV Mechelen moet duidelijk zijn wat de ethische spelregels zijn. Want niemand is groter dan de club zelf."

Vorige week zette Johan Timmermans een stap opzij als voorzitter, maar zijn opvolger aanduiden is geen prioriteit voor KV Mechelen. Eerst wil de 1B-club een andere werkcultuur installeren. "De ethische code is daarin een eerste stap. Iedereen, van supporter tot businesspartner, moet zich kunnen identificeren met Malinwa. Snel-snel formeel een nieuwe voorzitter aanduiden, is niet onze prioriteit. Daar nemen we even wat tijd voor."

Ook de toekomstige werking van de raad van bestuur werd onder de loep gehouden. "Onze werking garanderen is onze focus. De club blijft draaien, zowel operationeel als financieel. Onze maatschappelijke rol, zoals onze inzet voor de jeugd- en communitywerking, willen we uitbreiden."

Penninckx neemt samen met het tijdelijke directiecomité bestaande uit Hans Van der Biesen, Luc Leemans en Bram Scheerlinck de voorzitterstaken over. "De dagelijkse leiding is zo verzekerd. Op die manier kunnen we de komende maanden de ambities vorm geven en de structuur van de club verder uitbouwen", aldus Penninckx.

Bron: Belga