Elektrische bussen maken begin volgend jaar hun opwachting op Brussels Airport

Elektrische bussen maken begin volgend jaar hun opwachting op Brussels Airport

Op Brussels Airport zullen begin volgend jaar de eerste elektrische passagiersbussen te zien zijn. Na een testfase zouden de e-bussen van het Chinese bedrijf Build Your Dream (BYD) vanaf maart ook effectief passagiers vervoeren tussen pieren, vliegtuigen en parkings. Dat meldt Brussels Airport. De luchthaven verwacht de eerste Chinese e-bus in december, in de loop van de lente zouden de dertig exemplaren er moeten zijn. In een eerste fase – januari en februari – zullen vijf voertuigen worden ingezet voor tests en om de chauffeurs op te leiden. Het is de bedoeling dat de bussen vanaf maart passagiers gaan vervoeren tussen de pieren, van en naar vliegtuigen, en van en naar luchthavenparkings.

Reizigers zullen op de e-bussen draadloos internet (wifi) en USB-oplaadpunten kunnen gebruiken. Op tv-schermen zal de nodige informatie verschijnen. Een volledig opgeladen bus kan 150 kilometer afleggen.

De luchthaven bestelde in 2017 dertig elektrische bussen bij het Chinese BYD, tot onvrede van de Belgische busbouwers Van Hool uit Koningshooikt en VDL uit Roeselare.

Het e-bussendossier vormt een investering van 13 miljoen euro. Ze kadert in de ambities van Brussels Airport om tegen 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2010. Eind 2017 was een daling van 34 procent gerealiseerd.

Met de komst van de elektrische bussen – in plaats van de huidige dieselbussen – neemt de luchthaven het passagiersvervoer ook opnieuw in eigen handen. De krant De Tijd schreef onlangs dat de beveiligingsfirma G4S, die het vervoer zal verzorgen, daarom op zoek is naar vijftig buschauffeurs.

bron: Belga