De Croo schort voorbereidingen voor samenwerkingsprogramma met Tanzania op

De Croo schort voorbereidingen voor samenwerkingsprogramma met Tanzania op

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) schort de voorbereidingen voor een nieuw samenwerkingsprogramma met Tanzania op. De mensenrechtensituatie in het Oost-Afrikaanse land verslechtert zienderogen, zegt de minister. Vooral homo’s, jonge moeders en zwangere vrouwen worden geviseerd. Het huidige samenwerkingsprogramma met Tanzania is grotendeels afgelopen. Ons land was er vooral actief op het vlak van landbouw, voedselzekerheid, water en sanitatie in de Kigoma-regio, aan de grens met Burundi, en in de streek van Arusha in het noorden van het land. Het samenwerkingsprogramma is één van de kleinste in het budget van De Croo, goed voor 3 tot 4 miljoen euro per jaar.

De minister bereidde een nieuw samenwerkingsprogramma voor, maar schort die werkzaamheden nu op, zegt hij aan Belga. Volgens De Croo is de mensenrechtensituatie voor homoseksuele burgers en andere leden van de LBTI+-gemeenschap serieus verslechterd, zeker nu de gouverneur van Dar Es Salaam heeft aangekondigd dat er een speciaal team wordt opgericht om een klopjacht te organiseren op homo’s. Hij riep daarbij volgens de minister ook op om namen van homo’s door te geven aan de overheid. Homoseksuelen riskeren celstraffen tot 30 jaar in Tanzania.

Tegelijkertijd is De Croo bezorgd om de kansen van zwangere meisjes en jonge moeders. Zij mogen tijdens hun zwangerschap niet naar school, en recent nog werd een maatregel genomen die meisjes verbiedt om ook na de bevalling terug te keren naar de schoolbanken. “Zo neem je deze meisjes hun toekomst af”, zegt de minister. “Ze komen terecht in een negatieve spiraal waar ze nooit meer uitraken. Zo veroordeel je hen tot een leven in afhankelijkheid.”

De Wereldbank besliste eerder deze week al om een lening van 300 miljoen dollar aan Tanzania niet toe te kennen. Vandaag heeft de Europese Unie aangekondigd haar samenwerking met het land te herzien.

“Met ontwikkelingsbeleid werk je altijd in een moeilijke context”, zegt De Croo. “Dat is eigen aan ontwikkeling. Maar België hanteert daarbij wel een duidelijke stelregel: de situatie moet vooruitgaan, niet achteruit. Het is niet te verantwoorden dat middelen van de Belgische belastingbetaler vloeien naar situaties waar men in plaats van vooruit stappen achteruit zet.”

bron: Belga