Artistiek directeur NTGent kan Europese theaterprijs niet in ontvangst nemen

Artistiek directeur NTGent kan Europese theaterprijs niet in ontvangst nemen

Milo Rau kan de Europese theaterprijs, die morgen in Sint-Petersburg wordt uitgereikt, niet in ontvangst nemen. Dat meldt het NTGent, waar hij artistiek directeur is. Milo Rau zou door de Europese Commissie worden onderscheiden met de “XVe Europa-prijs Theatrale Werkelijkheid”. Maar hij krijgt niet tijdig een visum voor de reis en had zijn geboekte vlucht al geannuleerd. Vandaag kreeg Milo Rau van de ambassade alsnog de toelating om naar Rusland te reizen, te laat om dat praktisch nog te regelen. Rau had eerder al problemen met reizen naar Rusland. Sinds zijn project “The Moscow Trials”, waarin hij kritisch blikt op de artistieke vrijheid in Rusland, kreeg hij geen toelating om naar het land te reizen. Dat zorgde voor problemen toe hij uitgenodigd werd voor het Gouden Maskerfestival en het Manifesta, twee Russische kunstenfestivals.

Ook deze keer vroeg de Zwitserse regisseur een visum aan, zonder resultaat. Pas na verschillende inspanningen van de organisatoren en nadat hij zijn reis naar Rusland had moeten annuleren, werd vrijdagmiddag ineens toch een visum aangeboden op de Russische ambassade in Antwerpen. Het NTGent kon vrijdagavond niet bevestigen wanneer Rau het visum had aangevraagd. Maar de afreis was op dat moment praktisch niet meer haalbaar. Rau was niet in het land en kon het visum niet afhalen.

De regisseur is teleurgesteld en ziet gelijkenissen met Kirill Serebrennikov, die vorig jaar won maar in Rusland onder huisarrest staat. “De situatie is absurd”, klinkt het. “De Europese Theaterprijs komt naar Rusland en we hebben geen woord te zeggen over Kirill.” Rau vind dat de Russische regisseur aan “een showproces” is onderworpen. “Het wordt tijd dat we onze steun betuigen aan Kirill Serebrennikov”.

Zaterdag zal in Sint-Petersburg in naam van Milo Rau een verklaring worden voorgelezen.

bron: Belga