Al 19.000 Vlaamse leerlingen op stage in buitenland

Al 19.000 Vlaamse leerlingen hebben een stage gevolgd in het buitenland sinds 1995, het eerste jaar dat Europa structureel buitenlandse stages financiert. Dat meldt Epos, het nationaal agentschap voor het Erasmus+ programma in Vlaanderen. Het Erasmus+ programma loopt van 2014 tot 2020 en geeft jongeren uit het beroeps en technisch onderwijs de kans om via een buitenlandse stage een reeks nieuwe beroepsvaardigheden te verwerven en te ontwikkelen. “Een goede stage opent deuren op de arbeidsmarkt voor jongeren”, zegt Epos-directeur Jill Peiffer. “Het is een kans om nieuwe competenties te verwerven en om ervaring op te doen.”

Volgens Epos wordt in de strijd tegen jongerenwerkloosheid meer en meer gekeken naar stages en duaal leren. In augustus bedroeg het percentage werkloze jongeren 20,6 procent in Brussel, 14,3 procent in Vlaanderen en 22,6 procent in Wallonië.

Gecombineerd met een internationale ervaring worden stages volgens Epos nog belangrijker. “Omdat jongeren er ook ‘soft skills’ ontwikkelen die sterk gewaardeerd worden door werkgevers. Uit een Europees onderzoek bij werkgevers blijkt dat 64 procent internationale ervaring belangrijk vindt bij het aanwerven van personeelsleden.

bron: Belga