Weerbericht: zonnig en droog weekend op komst

Weerbericht: zonnig en droog weekend op komst

Deze namiddag is er vooral over het westen en uiterste zuiden veel lage bewolking. Elders veelal zonnig. Maxima tot 15 graden waar de zon schijnt, elders rond 10 graden. Morgen is het op veel plaatsen grijs en nevelig, lokaal mistig. Het blijft evenwel droog. In de loop van de dag spoelt er vanaf het oosten drogere lucht ons land binnen en begint vanuit die hoek de bewolking te breken. Zeker in het uiterste westen van het land kan het echter een groot deel van de dag grijs blijven. Maxima rond 9 graden waar de zon er op tijd doorkomt, elders maxima rond 6 à 8 graden.

Zaterdag wordt, na een erg koude ochtend, een mooie en zonnige dag. De maxima liggen rond 5 à 6 graden in de Ardennen en rond 8 of 9 graden elders bij een matige oostenwind. Ook zondag wordt een rustige en mooie najaarsdag met veel zon. ’s Avonds komen vanuit het noordoosten meer wolkenvelden opzetten, maar het blijft overal droog. Maxima rond 7 à 8 graden bij een matige wind uit oost tot noordoost.

Maandag en dinsdag zorgt een hoogtedepressie voor een toename van de onstabiliteit in de atmosfeer boven Centraal- en West-Europa. Daardoor wordt het bij ons wisselend tot zwaarbewolkt met enkele lokale, lichte buien, die vooral in de Ardennen een winters karakter kunnen hebben. Het kwik klimt maandag niet veel hoger dan 6 graden, dinsdag halen we nog een graad of 5 in het centrum van het land. De matige tot soms vrij krachtige oost- tot noordoostenwind versterkt het koudegevoel.

Midden volgende week lijkt een meer actieve storing ons weerbeeld te zullen bepalen met woensdag zwaarbewolkt weer en winterse neerslag tot gevolg, bij maxima tussen 1 en 5 graden. Donderdag lijkt het droger en vooral iets minder koud te zullen worden met temperaturen tot 6 à 7 graden in het centrum van het land.

bron: Belga