VS leggen 17 Saoedi’s sancties op voor moord op Khashoggi

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan zeventien mensen die deel uitmaakten van het Saoedische “operatieteam” dat betrokken was bij de moord op journalist Jamal Khashoggi op het Saoedische consulaat in Istanboel. De sancties zijn onder meer gericht tegen Saud al-Qahtani, een nauwe adviseur van kroonprins Mohammed Bin Salman die vorige maand formeel uit zijn functie werd ontheven, en tegen de Saoedische consul-generaal Mohammed Alotaibi, die de hoogste diplomaat was in Istanboel.

“De Saoedische functionarissen die we sanctioneren, waren betrokken bij de weerzinwekkende moord op Jamal Khashoggi”, zei minister van Financiën Steve Mnuchin. Zij die de journalist “brutaal hebben vermoord”, moeten rekenschap afleggen, aldus Mnuchin. Al-Qahtani nam volgens het ministerie van Financiën deel “aan het plannen en uitvoeren van de operatie die tot de moord leidde”.

De bezittingen van de betrokken Saoedi’s in de VS worden bevroren en Amerikaanse staatsburgers mogen geen zaken meer doen met hen. Mnuchin riep de Saoedische regering op “gepaste stappen te zetten om aanvallen op politieke dissidenten of journalisten een halt toe te roepen”. Khashoggi, die kritiek gaf op de Saoedische regering, werd op 2 oktober op het consulaat-generaal in de Turkse metropool om het leven gebracht.

bron: Belga