Voorzitter Vlaamse Volksbeweging (VVB) neemt ontslag

Voorzitter Vlaamse Volksbeweging (VVB) neemt ontslag

Elf maanden voor het einde van zijn termijn neemt Bart De Valck ontslag als voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Dat meldt de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak en bevestigt De Valck aan Belga. De Valck wil de VVB “de kans geven om zich te herpakken”, maar stapt op “zonder rancune”. Hij ontkent een nakende politieke overstap. De Valck was bezig aan zijn tweede termijn (van drie jaar) als voorzitter van de VVB. Normaal gezien zal de raad van bestuur vanavond ondervoorzitter Hugo Maes aanstellen als interimvoorzitter, wellicht tot aan de verkiezing van de nieuwe raad van bestuur in oktober volgend jaar.

De VVB is een drukkingsgroep die ijvert voor een onafhankelijk Vlaanderen. In wezen is de VVB partijongebonden, al maakten meerdere VVB-prominenten in het verleden wel de stap naar actieve politiek. Wijlen Eric Defoort (ex-VU en ex-N-VA) was ooit VVB-voorzitter, net als huidig N-VA-fractieleider Peter De Roover. Rita De Bont nam ooit ontslag als VVB-voorzitter om op te komen op de Kamerlijst van Vlaams Belang.

Volgens Doorbraak hadden sommige leden van de raad van bestuur er een probleem mee dat De Valck een relatie heeft met Barbara Pas, Kamerlid voor Vlaams Belang. Dat zou volgens sommigen de geloofwaardigheid van De Valck en de VVB aantasten en de relatie met N-VA bemoeilijken.

De Valck ontkent in elk geval dat hij de ambitie heeft om zelf over de stappen naar de partijpolitiek. Zijn keuze is puur persoonlijk, zegt hij zelf. “De VVB zou voor mij iets korter op de bal mogen spelen. Ik ben de vijftig voorbij en heb me voorgenomen om alleen nog dingen te doen die ik wil doen. Ik neem ontslag zonder rancune, met de hoop dat de VVB zich kan herpakken”, klinkt het.

bron: Belga